Solomon Burke


 

Solomon Burke, Ο Βασιλιάς της Rock 'N Soul

 

Την εποχή που το rock and roll ήταν μωρό και το rhythm and blues μόλις είχε ξεκινήσει να ταράζει τα μελωδικά νερά του κόσμου της μουσικής, ο Solomon Burke έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο ευρύ κοινό, κατέλυσε τις πολιτιστικές απαγορεύσεις της εποχής, έκανε μία τεράστια επιτυχία με το «Just Out Of Reach (Of My Two Empty Arms)” και πολύ γρήγορα επαναπροσδιόρισε για το πώς ο κόσμος πρέπει να αντιλαμβάνεται τη μουσική. Κατακτούσε τους πάντες, κουνούσε γοφούς και πυροδοτούσε τους τους φανατικούς του ακροατές με τρόπους που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πραγματοποιήσιμους. Το γέννημα θρέμμα της Philadelphia εξελίχθηκε σε έναν από τους θρύλους της soul με εφόδια το συναίσθημα και τη χαρισματική παρουσία του, για να γοητεύσει το νεαρό κοινό, όπως κανείς άλλος στην εποχή του. Ο περίφημος παραγωγός της Atlantic Records, Jerry Wexler τον χαρακτήρισε ως τον “καλύτερο soul τραγουδιστή όλων των εποχών”. Ο Burke, εισηγμένος στο Rock and Roll Hall of Fame από το 2001, είναι κάτι περισσότερο από ένας θρύλος της Αμερικής που ανήκε σε άλλο τόπο και χρόνο – ήταν μέχρι πριν από τρεις μέρες ένας  πρωτοπόρος του οποίου η διαχρονική μουσική εκτείνεται σε γενιές και γενιές και εμπνέει εκατομμύρια λάτρεις της μουσικής αλλά και επαγγελματίες μουσικούς, όλες αυτές τις δεκαετίες.

Η μουσική του παιδεία και χάρη ξεκινάει από ένα παταράκι μιας εκκλησίας στη Δυτική Φιλαδέλφεια, όπου και γεννήθηκε το Μάρτιο του 1940, υπό τους ήχους των πνευστών και των μπάσων που ακούγονταν από τη λειτουργία εκείνο το πρωινό. Αν και πολλοί καλλιτέχνες της μαύρης μουσικής προέρχονται από εκκλησιαστικές χορωδίες και ορχήστρες, κανένας άλλος δεν έχει τόσο βαθιές ρίζες στον οίκο του Θεού όσο είχε ο Burke. Κυριολεκτικά από την πρώτη ημέρα ο Θεός και τα gospel ήταν οι κατευθυντήριες δυνάμεις του καλλιτέχνη και της μουσικής που δημιούργησε.

“Το μόνο που δε γνωρίζω είναι σε ποιο (μουσικό) κλειδί έκλαιγα, όταν γεννήθηκα”, έλεγε ο Burke, που συμπλήρωνε τις μουσικές του αναζητήσεις, με το να κηρύττει και το λόγο του Θεού στην ίδια εκκλησία που γεννήθηκε, τη House of God For All People.

Η γιαγιά του Burke, Eleanor Moore, μια δυναμική και πνευματική γυναίκα ήταν αυτή που του δίδαξε να προφέρει καθαρά τις λέξεις των τραγουδιών, όπως αυτό του Gene Autry, “Back In The Saddle Again” και του μετέδωσε τις επιθυμίες τις για τη ζωή που ήθελε ο μικρός της εγγονός να έχει όταν θα μεγαλώσει. Έτσι λοιπόν ίσως η πορεία του να ήταν και προδιαγεγραμμένη, με 17 εκατομμύρια πωλήσεις, ένα από τα κλασικότερα soul κομμάτια (“Everybody Needs Somebody To Love”) που διασκευάστηκε από τους πάντες (The Rolling Stones, Wilson Pickett, The Blues Brothers), μία καριέρα που αναβίωσε με το Grammy για Best Contemporary Blues Album (Don’t Give Up On Me) το 2002 και ξαναέβγαλε στο προσκήνιο την ιδιοφυΐα του στις νεότερες γενιές.

Μετά το θάνατο της γιαγιάς του, ο Burke ξεκίνησε τη δισκογραφική του καριέρα στην ηλικία των 14 ετών για την ανεξάρτητη δισκογραφική Apollo, όπου και κυκλοφόρησε το πρώτο του κομμάτι, “Christmas Presents From Heaven”, που έγινε και η πρώτη του gospel επιτυχία, με ένα εκατομμύριο πωλήσεις. Συνειδητοποιώντας τα ρίγη που προκαλούσε η μουσική του Burke, οι πρωτεργάτες και καθοδηγητές του rhythm and blues, Jerry Wexler και Ahmet Ertegun, με τη βοήθεια του Babe Shivan και manager του Burke, τον έφεραν στην Atlantic το 1960, όπου ο Burke θα πέρναγε την επόμενη δεκαετία ορίζοντας και επαναπροσδιορίζοντας την ουσία της soul μουσικής. Η μεγάλη του επιτυχία ήρθε το 1961 με μία διασκευή ενός κλασικού country τραγουδιού, το “Just Out Of Reach Of My Two Empty Arms”, το οποίο και πολύ γρήγορα κατέκτησε τις κορυφές των R&B και pop charts. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι η πρώτη αυτή ιδιαίτερη ανάμιξη του Burke rhythm and blues και country, άνοιξε τις πόρτες για την εμφάνιση του άλλου μεγάλου φαινομένου, που άκουγε στο όνομα Ray Charles.

Τα επόμενα επτά χρόνια ο Burke κυκλοφόρησε 32 singles στην Atlantic, με πολλά από αυτά να φιγουράρουν τόσο στα R&B, όσο και στα pop charts, συμπεριλαμβάνοντας έξι Top Ten R&B hits, τέσσερα εκ των οποίων στα pop Top 40 – “Just Out Of Reach (Of My Two Empty Arms),” “Cry To Me,” “Got To Get You Off Of My Mind,” “You’re Good For Me,” “Tonight’s The Night” και “If You Need Me”. Στον Burke και στη σταθερή δημιουργία μουσικών αριστουργημάτων, αναγνωρίζεται η επιβίωση και η αξιοπιστία της Atlantic Records από το 1961 έως το 1964.

Ο ιδρυτής της Atlantic Records, Ahmet Ertegun αναφερόταν στον Burke ως “έναν από τους κορυφαίους soul ερμηνευτές – ίσως τον καλύτερο”. Ο Tom Waits λέει ότι είναι “ένας από τους αρχιτέκτονες της Αμερικάνικής μουσικής”. Ο Mick Jagger παραδέχτηκε ανοικτά ότι προσπαθούσε να μιμηθεί τον αμίμητο τρόπο ερμηνείας του μεγάλου Burke. To “Cry To Me” ήταν μάλιστα ένα από τα κομμάτια που δανείστηκαν οι Stones για τις ανάγκες του album τους, Out of Our Heads.

Ο κατάλογος με τα διάσημα ονόματα φίλων και θαυμαστών του Solomon Burke είναι ατελείωτη. Απόδειξη και οι συνεργασίες του με μερικούς από αυτούς: η κυκλοφορία του 2006 για τη μουσική σκηνή του Nashville με ντουέτα παρέα με τις Parton and Emmylou Harris, το 2006, το Make Do With What You Got με τραγούδια των Dr. John, Keith Richards και Mick Jagger, του 2007 και το Like A Fire του 2008, με τραγούδια του Burke να ερμηνεύονται από σύγχρονούς καλλιτέχνες όπως τους Ben Harper, Keb’ Mo’, Eric Clapton και Jesse Harris.

Ο κορυφαίος ερμηνευτής όταν ερωτήθηκε για το μυστικό της στιχουργικής του ιδιοφυΐας και επιρροών είχε πει ότι «Το gospel ήταν κομμάτι όλης της καριέρας μου, όχι απλά ένας χώρος που ξεκίνησα, αλλά ένας χώρος που μένω, τα θεμέλιά μου. Μεγάλωσα φυσιολογικά στο γκέτο, όπως κάθε μαύρο παιδί της εποχής, εκτεθειμένο σε όλα τα είδη μουσικής που με επηρέασαν ως στιχουργό και καλλιτέχνη. Λατρεύω την country, την big band, τον Count Basie, Duke Ellington, Perry Como, Doris Day, Gene Autry, Ray Charles, Dinah Washington, Roy Rogers, όλοι αυτοί που με κάποιο τρόπο με ενέπνευσαν να πετύχω το στόχο μου, να κάνω δηλαδή κάτι ξεχωριστό στη ζωή μου, που να έχει σχέση με την επικοινωνία με τον κόσμο. Κάθε τραγούδια που γράφω έχει και διαφορετικό νόημα και κάθε ένα από αυτά είναι ξεχωριστό, διότι εξαρτάται από την κατάσταση της στιγμής που ήμουν όταν το έγραφα. Πάντα νιώθω κολακευμένος από τον τρόπο που άλλοι καλλιτέχνες ερμηνεύουν τα τραγούδια μου, αν και τελικά ποτέ δεν είναι τόσο σημαντικός ο τρόπος που το κάνουν. Είναι πολύ πιο σημαντικό το μήνυμα που φτάνει στον κόσμο. Ένα απλό παράδειγμα είναι το ‘Everybody Needs Somebody To Love’, το οποίο είναι και αληθινό για όλους. Όλοι χρειαζόμαστε κάποιον! Αν το μήνυμα έχει ουσία, τότε θα φτάσει και θα ακουστεί από όλους, τότε θα μείνει για πάντα αιώνιο. Αν έστω και ένας άνθρωπος ακούσει και συγκινηθεί από τα τραγούδια μας, τότε το μήνυμα που του στέλνω το έχει λάβει, το έχει κατανοήσει, το έχει πιστέψει”.

Ο Burke τελικά θα εγκαταλείψει την Atlantic και τις ένδοξες μέρες του στη soul των ’60s, αλλά συνέχισε να ηχογραφεί με το ίδιο πάθος και ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια των ’70s, ’80s και ’90s, κυκλοφορώντας συνολικά 22 soul και gospel albums, ενώ παράλληλα έβρισκε και χρόνο για να μεγαλώσει την ιδιαίτερα μεγάλη οικογένειάς του (21 παιδιά, 90 εγγόνια και 19 δισέγγονα). Οι ηχογραφήσεις εκείνης της περιόδου περιλαμβάνουν τα Electrophonic Magnetism, King Heavy, I Have a Dream, Back to My Roots, Music To Make Love By, Lord We Need A Miracle, Take Me, Shake Me, Soul Alive!, Soul Of The Blues, Live At The House of Blues and Definition Of Soul. Στα ’70s, δούλεψε και στην κινηματογραφική εταιρεία MGM, παράγοντας δίσκους και κάνοντας soundtracks για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Το 1987, τη χρονιά που το “Cry To Me” ακούστηκε στο έργο Dirty Dancing, εμφανίστηκε και ο ίδιος στην κινηματογραφική επιτυχία “The Big Easy” ως ο “Daddy Mention”. Από το 2001, οπότε και εισάγεται στο Rock and Roll Hall of Fame και το πρώτο του Grammy μετά από ένα χρόνο, έγινε πλέον γνωστός και στη νεότερη γενιά και ξεκίνησε για αυτόν μια νέα ενθουσιώδης περίοδος της καριέρας του, που συμπεριέλαβε και διάφορες συνεργασίες σε δισκογραφικές κυκλοφορίες, αμέτρητες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές και το 2004, εμφανίσεις με τους Junkie XL και τον Ιταλό blues τραγουδιστή Zucchero, όπως επίσης και την εμφάνισή του στο ντοκιμαντέρ για τα blues “Lightning In A Bottle.”

Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο από όλα είναι ο κόσμος, το κοινό και η χαρά του να είσαι πάνω στη σκηνή και να έχεις προσωπική επαφή μαζί τους, να μοιράζεσαι μια βαθύτερη πνευματική εμπειρία, τη μουσική”, έλεγε ο Burke, οποίος μας αποχαιρέτησε κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής του περιοδείας την προηγούμενη Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010.

Solomon Burke R.I.P

Πηγή: Solomon Burke Official Site

Δισκογραφία: Wikipedia

Singles (chart hits only)

Year Title Label & Cat. No. U.S. Pop[12] U.S. R&B[13]
1961 «Just Out Of Reach (Of My Two Open Arms)» Atlantic 2114 24 7
1962 «Cry To Me« Atlantic 2131 44 5
1962 «I’m Hanging Up My Heart For You» /
«Down In The Valley»
Atlantic 2147 85
71
15
20
1962 «I Really Don’t Want To Know» Atlantic 2157 93
1963 «If You Need Me» Atlantic 2185 37 2
1963 «Can’t Nobody Love You» Atlantic 2196 66
1963 «You’re Good For Me» Atlantic 2205 49 8
1964 «He’ll Have To Go» Atlantic 2218 51 n/a[14]
1964 «Goodbye Baby (Baby Goodbye)» Atlantic 2226 33 n/a[14]
1964 «Everybody Needs Somebody To Love« Atlantic 2241 58 n/a[14]
1964 «Yes I Do» Atlantic 2254 92 n/a[14]
1964 «The Price» Atlantic 2259 57 n/a[14]
1965 «Got To Get You Off My Mind« Atlantic 2276 22 1
1965 «Tonight’s The Night» Atlantic 2288 28 2
1965 «Someone Is Watching» Atlantic 2299 89 24
1965 «Only Love (Can Save Me Now)» Atlantic 2308 94
1966 «Baby Come On Home» Atlantic 2314 96 31
1966 «I Feel A Sin Coming On» Atlantic 2327 97
1966 «Keep Looking» Atlantic 2349 109 38
1967 «Keep A Light In The Window Till I Come Home» Atlantic 2378 64 15
1967 «Take Me (Just As I Am)» Atlantic 2416 49 11
1967 «Detroit City» Atlantic 2459 104 47
1968 «I Wish I Knew (How It Would Feel To Be Free)« Atlantic 2507 68 32
1969 «Up Tight Good Woman» Bell 759 116 47
1969 «Proud Mary« Bell 783 45 15
1971 «The Electronic Magnetism (That’s Heavy, Baby)» MGM 14221 96 26
1972 «Love’s Street And Fool’s Road» MGM 14353 89 13
1972 «We’re Almost Home» MGM 14402 42
1972 «Get Up And Do Something For Yourself» MGM 14425 49
1973 «Shambala» MGM 14571 97
1974 «Midnight And You» ABC 4388 14
1975 «You And Your Baby Blues» Chess 2159 96 19
1975 «Let Me Wrap My Arms Around You» Chess 2172 72
1978 «Please Don’t You Say Goodbye To Me» Amherst 736 91

Studio albums

 • Solomon Burke – 1962 (Apollo)
 • Solomon Burke’s Greatest Hits – 1962 (Atlantic)
 • If You Need Me – 1963 (Atlantic)
 • Rock ‘n’ Soul – 1964 (Atlantic)
 • The Rest of Solomon Burke – 1965 (Atlantic)
 • King Solomon – 1967 (Atlantic)
 • I Wish I Knew – 1968 (Atlantic)
 • Proud Mary – 1969 (Bell)
 • The Electronic Magnetism – 1971 (MGM)
 • Cool Breeze [soundtrack] – 1972 (MGM)
 • We’re Almost Home – 1972 (MGM)
 • History Of Solomon Burke – 1972 (Pride/MGM)
 • I Have A Dream – 1974 (ABC/Dunhill)
 • Music To Make Love By – 1975 (Chess)
 • Back To My Roots – 1976 (Chess)
 • Sidewalks, Fences And Walls – 1979 (Infinity)
 • Lord, I Need Need A Miracle Right Now – 1979 (Savoy)
 • Into My Life You Came – 1982 (Savoy)
 • Take Me, Shake Me – 1983 (Savoy)
 • This Is His Song – 1984 (Savoy)
 • Soul Alive! – 1984 (Rounder)
 • A Change is Gonna Come – 1986 (Rounder)
 • Love Trap – 1987 (MCI/Isis-Voice)
 • Homeland – 1991 (Bizarre/Straight)
 • Soul Of the Blues – 1993 (Black Top)
 • Live At The House Of The Blues – 1994 (Black Top)
 • The Definition Of Soul – 1997 (Point Blank)
 • Not By Water But Fire This Time – 1999 (GTR)
 • Christmas All Over The World – 1999 (GTR)
 • The Commitment – 2001 (GTR)
 • Don’t Give Up on Me – 2002 (Fat Possum/ANTI-)
 • Make Do With What You Got – 2005 (Shout! Factory)
 • Nashville – 2006 (Shout! Factory)
 • Like A Fire – 2008 (Shout! Factory)
 • Nothing’s Impossible – 2010 (E1)
 • Hold on Tight (with De Dijk) – 2010 (Universal Music)Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Solomon Burke”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s