Rhythm and Blues Movies


Εδώ βλέπουμε ταινίες και ντοκιμαντέρ με θέμα το rhythm and blues. Η αναζήτηση είναι δύσκολη και τα κριτήρια είναι κυρίως η εμφάνιση των μεγάλων μουσικών του είδους, ωστόσο αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα παρακαλώ να συνδράμει.

Ταινίες

Beware (1946)

Το Ware College είναι ένα μικρό κολέγιο για μαύρους στο Ware του Ohio. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν στις δόξες του, τώρα πια με πολύ λίγους φοιτητές και λίγα λεφτά. Σε μία συνάντηση καθηγητών, ο πρύτανης αποκαλύπτει ότι ο εγγονός του ιδρυτή του κολεγίου διεκδικεί την έκταση του παππού του. Αποφασίζουν να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από ένα παλιότερους και πλούσιους πλέον φοιτητές τους ή τους για βοήθεια, διοργανώνοντας ένα reunion. Πολλοί θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν εκτός από τον Lucius Jordan, ένα ντροπαλό αγόρι που αγαπούσε και ήθελε την καθηγήτριά του Annabelle, αλλά παράτησε τις σπουδές και την κατάκτησή της από τις πιέσεις που ασκούσε το διοικητικό συμβούλιο του κολεγίου. Αυτό όμως που δε γνωρίζουν οι υπεύθυνοι του Ware είναι τώρα ο τότε νεαρός είναι πλέον ο Louis Jordan, ο βασιλιάς του swing και μαέστρος της Tympani Band. Κατά σύμπτωση, ο Jordan και η ορχήστρα τους καταφθάνουν στο Ware αφού το τρένο τους παρουσιάζει πρόβλημα και τότε μαθαίνει τις περιπέτειες του κολεγίου και συμφωνεί τελικά να τους βοηθήσει. Γενικά η ταινία αποσκοπεί στο να προβληθούν καμιά δωδεκαριά από το τραγούδια του συγκροτήματος του Jordan, που συνοδεύονται από τις χορεύτριες του Aristo-Genes Girls’ Club.

Reet, Petite, and Gone (1947)

Ο πάλαι ποτέ διάσημος μουσικός αστέρας Schyler Jarvis είναι στα τελευταία του. Η τελευταία του επιθυμία είναι η ευτυχία του γιού του και μαέστρου μιας swing ορχήστρας του Louis Jarvis και της κόρης του Honey Carter. Ο απατεώνας δικηγόρος του όμως θέλει να του φάει τα λεφτά, όχι για το καλό των παιδιών του, αλλά για το δικό του. Άλλη μια ταινιούλα που τη βλέπει κανείς όχι φυσικά για την πλοκή αλλά για τη μουσική του Louis Jordan και της ορχήστρας του Tympany Five, που φυσικά κυριαρχεί καθ’ όλη τη διάρκεια. Αν είστε φανατικοί του Jordan αυτή η ταινία είναι ιδανική.

Μπορείτε να δείτε το έργο πατώντας εδώ

Rock Rock Rock! (1956)

Μία νεαρή στην εφηβεία προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει λεφτά για να αγοράσει ένα φόρεμα για τη σχολική rock and roll γιορτή. Δεν είναι ένα από τα διαμάντια της μεγάλης σκηνής αλλά σίγουρα περιλαμβάνει ερμηνείες από τις σημαντικότερες φιγούρες του rock and roll από τους Chuck Berry, LaVern Baker, Frankie Lymon and the Teenagers, The Flamingos, The Moonglows και The Johnny Burnette Trio και τον Rock N Roll ιμπρεσάριο Alan Freed.

Μπορείτε να δείτε το έργο πατώντας εδώ

Don’t Knock the Rock (1956)

Ο Rock & Roller Arnie Haynes επιστρέφει στη γενέτηρά του ως ήρωας των εφήβων. Παρ’ όλ’ αυτά ο δήμαρχος και άλλοι κάτοικοι του έχουν απαγορεύσει να κάνει ζωντανή εμφάνιση στην πόλη, αφού ανησυχούν ότι η μουσική του ασκεί αρνητική επιρροή στα καμάρια τους. Με τη βοήθεια του disc jockey Alan Freed και άλλων συνεργατών του (μεταξύ αυτών και του Bill Haley and the Comets και του Little Richard), ελπίζουν να τους μεταπείσουν ότι το rock and roll δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο πιστεύουν ότι είναι.

Hairspray (1988)

Η συμπαθητική ευτραφής έφηβος Tracy Turnblad καταφέρνει να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα όταν γίνεται μόνιμη χορεύτρια στο τηλεοπτικό Corny Collins Dance Show. Τώρα ως εφηβικό είδωλο αρχίζει να χρησιμοποιεί τη φήμη της για να εκφράσει τις πολιτικές τις απόψεις και πάνω από όλα για την ενσωμάτωση των μαύρων στην κοινωνία των λευκών. Με αυτόν τον αγώνα της, δημιουργεί αντιπάθειες από την πιο συντηρητική μερίδα των συμπολιτών της. Μία κωμωδία με αρκετά στοιχεία της εποχής και φυσικά τις κυρίαρχες φιγούρες των Ruth Brown και Debbie Harry. Θα βρείτε και μία μεταγενέστερη και πιο μιούζικαλ εκδοχή της ίδιας ταινίας, η οποία όμως έχει πλέον καλογυαλιστεί και δεν έχει την ίδια αξία με την πρώτη του ’88.

Μπορείτε να κατεβάσετε το torrent εδώ

Cadillac Records (2008)

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία της μικρής ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας, Chess Records, στη νότια πλευρά του Chicago. Η αρχή της ιστορίας ξεκινάει με την ηχογράφηση της μουσικής του Muddy Waters (Jeffrey Wright) και του Little Walter (Columbus Short) το 1947, που τελικά δίνουν ώθηση στο να εξελιχθεί το νέο είδος μουσικής, το rock and roll το 1955 με τις επιτυχίες του Chuck Berry (Mos Def). Ο παραγωγός και ιδρυτής της εταιρείας, Leonard Chess (Adrien Brody) είναι ανοικτός σε αυτή τη νέα μουσική και πιστεύει ότι μπορεί να βγάλει λεφτά από αυτή όταν υπογράφει συμβόλαιο με νέα ταλέντα όπως το στιχουργό  Willie Dixon (Cedric the Entertainer), το Howlin’ Wolf (Eamonn Walker) και την Etta James (Beyonce Knowles). Οι βίοι μουσικών γεμάτη με το πάθος και τη μουσική της εποχής που αξίζει κάποιος να δει.

Μπορείτε να κατεβάσετε το torrent εδώ

Ντοκιμαντέρ

Rhythm and Blues Revue (1955)

Αυτή η R&B θεατρική επιθεώρηση του 1955  περιλαμβάνει ερμηνείες από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της χρυσής εποχής του Rhythm and Blues όπως Cab Calloway, Martha Davis, Ruth Brown, Lionel Hampton, Faye Adams, Herb Jeffries και Joe Turner. Οι Hampton αποδόσεις του αποκαλύπτουν το πόσο κοντά έφτασε ο Calloway να εγκαταλείψει εντελώς τη jazz για χάρη της της προ rock περιόδου. Ο Calloway κάνει μία διαφορετική εκτέλεση του περίφημου «Minnie the Moocher», η οποία είναι και καλύτερη από αυτή που θα φανεί στο μετέπειτα κινηματογραφικό έργο των Blues Brothers. Η παρουσία και ερμηνεία του Joe Turner δείχνει μία ακόμη φορά ότι είναι από τους καλύτερους blues shouters όλων των εποχών. Οι Delta Rhythm Boys τραγουδούν το «Dry Bones», μία πρώιμη ένδειξη της gospel προέλευσης του R&B. Το «Bad Bad Whiskey» του Amos Milburn είναι κάπως στενάχωρη για να τη δει κανείς, δεδομένης της ροπής του Milburn στον αλκοολισμό. Συνολικά και αδιαμφισβήτητα το έργο αυτό είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο για την άφιξη της rock εποχής.

Μπορείτε να δείτε το έργο πατώντας εδώ

«Rock & Roll» (1995)

Το 1995 δύο δεκάωρες μίνι σειρές κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα σχετικά με την ιστορία του rock & roll και συνεπώς του rhythm and blues. Αυτή εδώ που προτείνουμε πρωτοπαίχτηκε στο αμερικάνικο κανάλι PBS και φαίνεται να είναι πιο αξιόπιστη σχετικά με τις ρίζες της ιστορίας με περισσότερα γεγονότα και πληροφορίες για το θέμα. Τα πρώτα δύο επεισόδια δίνουν ένα ιστορικό πλαίσιο για το rhythm and blues και φυσικά τα υπόλοιπα εξαντλούν το θέμα του rock & roll:

Episode 1: The Renegades

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η μαύρη μουσική ήταν μόνο για τους μαύρους. Υπήρχαν ραδιοφωνικοί σταθμοί για τους μαύρους και ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες για το μαύρο κοινό που κυκλοφορούσαν μουσική blues. Ελάχιστοι λευκοί άκουγαν μαύρη μουσική, τους δίσκους και τους σταθμούς και τους εκτιμούσαν για την αυθεντικότητα και τρομερή ενέργεια. Ο Fats Domino ήταν ο πρώτος μουσικός που κατάφερε να κάνει επιτυχία και στο λευκό κοινό με το βασισμένο στο ρυθμό του boogie στυλ και το μη απειλητικό, μη ερωτικό και συμπαθές προφίλ του γλυκούλη χοντρούλη. Ο Little Richard και ο Chuck Berry άρχισαν να έχουν πέραση και αυτοί στους λευκούς ακροατές με μία ιδιαίτερη ανάμιξη του boogie woogie και της country μουσικής. Ο Sam Phillips, ο ιδιοκτήτης της Sun Records ηχογραφούσε μαύρους καλλιτέχνες των blues, αλλά η αμερικανική κοινωνία ήταν τόσο κολλημένη ώστε να μην μπορεί να τους δεχτεί (ακόμη τουλάχιστον), μέχρι να εμφανιστεί ο λευκός με τη μαύρη φωνή και feeling Elvis Presley στο κατώφλι της δισκογραφικής του εταιρείας.

Episode 2: In the Groove

Οι διάσημοι στιχουργοί Lieber & Stoller και άλλοι όπως η Carol King είχαν εγκατασταθεί στο κτίριο Brill της Νέας Υόρκης και έγραφαν τραγούδια για μαύρους ερμηνευτές. Βοηθούμενοι από αυτούς τους ταλαντούχους δημιουργούς οι μαύροι μουσικοί άρχισαν να κατακτούν σιγά-σιγά mainstream αμερικανικό κοινό.

Episode 3: Shakesperes in the Alley

Episode 4: Respect

Episode 5: Crossroads

Episode 6: Blues in Technicolor

Episode 7: The Wild Side

Episode 8: Make it Funky

Episode 9: Punk

Episode 10. The Perfect Beat

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s