Lloyd Price


Ο 'Mr. Personality', Lloyd Price

Έγινε γνωστός και ως Mr. Personality, ένα παρατσούκλι που του κόλλησε μετά από την περίφημη επιτυχία του 1959, Personality. Ανάμεσα στους κυριότερους rhythm & blues ερμηνευτές των ‘50s και ‘60s, το γέννημα-θρέμμα της Louisiana μπορεί να διεκδικήσει και άλλες ιδιότητες εκτός του τραγουδιστή. Μουσικός, διευθυντής ορχήστρας, στιχουργός, παραγωγός, ατζέντης και στέλεχος δισκογραφικής εταιρείας ο Lloyd Price ήταν ένας πολυτάλαντος μουσικόφιλος, που σφράγισε τη μουσική σκηνή με τον ήχο της Νέας Ορλεάνης. Στις δόξες του ηχογραφούσε κυρίως για τη Specialty και την ABC-Paramount. Η μεγαλύτερή του επιτυχία ήταν το Lawdy Miss Clawdyσε παραγωγή του Dave Bartholomew και με το Fats Domino στο πιάνο. Βασισμένο σε ένα διαφημιστικό jingle που είχε γράψει το “Lawdy Miss Clawdy” έφτασε στην κορυφή των R&B charts για επτά ολόκληρες εβδομάδες το 1952. Ήταν μάλιστα ένα από τα πιο πολυδιασκευασμένα τραγούδια τη δεκαετία των ‘50s και μετά από ερμηνευτές όπως τους Elvis Presley (που το τραγούδησε το 1968 σε ένα ειδικό αφιέρωμα του NBC-TV), the BuckinghamsJohn Lennon και Elvis Costello. Το “Lawdy Miss Clawdy” είναι ένα κλασικό rhythm and blues κομμάτι που βοήθησαν στη γέννηση του rock and roll.

Ο Price ηχογράφησε περισσότερες επιτυχίες αρχές των ‘50s στη Specialty, αλλά η καριέρα διακόπηκε αφού τον έστειλαν στο πόλεμο της Κορέας. Με το που επιστρέφει από την τρίχρονη θητεία του, ξεκίνησε τη δισκογραφική του εταιρεία KRC (Kent Record Company) με το Harold Logan, ένας καλός φίλος και συνεργάτης από το παρελθόν. Ως διορατικός και δαιμόνιος επιχειρηματίας ο Price νοίκιασε τα κομμάτια του στην ABC-Paramount, έτσι ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο της μουσικής του αλλά και να αποκτήσει εθνική διανομή του υλικού του. Το πιο γνωστό τραγούδι του έγινε το Stagger Lee”, μία R&B διασκευή του κλασικού folk-blues StackoLee που σκαρφάλωσε στην κορυφή τόσο των pop όσο και των R&B charts. Αν και η πρώτη ηχογράφηση του κομματιού έγινε κατά τα ‘20s, τελικά ο Price ήταν αυτός που κατάφερε να το αναδείξει, σύμφωνα με τη λεπτομερή ανάλυση του Greil Marcus για τις ρίζες και την εξέλιξη του συγκεκριμένου τραγουδιού. “Ο δίσκος του Price ήταν ένας σκληρός βράχος, καθοδηγούμενος από το θρήνο του σαξόφωνου και το μανιώδη ενθουσιασμό του, στοιχεία που έλειπαν από τις προηγούμενες εκδοχές”, σημείωσε ο Marcus.

Η καλύτερη χρονιά του Price ήταν παρ’ όλ’ αυτά το 1959, όταν δηλαδή κυκλοφόρησε τέσσερις μεγάλες επιτυχίες: Personality”, “Where Were You (On Our Wedding Day)”, “Im Gonna Get MarriedκαιCome Into My Heart”. Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο τον οδήγησε στο να αποκτήσει κι άλλες δισκογραφικές (Double-L και Turntable), όπως επίσης και ένα nightclub στη Νέα Υόρκη (Lloyd Price’s Turntable). Η Double-L ήταν η εταιρεία που παρουσίασε πρώτη το ταλέντο του μεγάλου Wilson Pickett το 1963. Ο Lloyd Price συνέχισε να κάνει επιτυχίες στα R&B charts και κατά τη διάρκεια των ‘70s, χωρίς ποτέ να σταματήσει τις περιοδείες του σε ολόκληρη τη χώρα με μία εννιαμελή ορχήστρα, αλλά και να διαχειρίζεται παράλληλα επιτυχώς τις διάφορες επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Πηγή: Rock and Roll Hall of Fame

Δισκογραφία: Wikipedia

Albums

  • 1959: Exciting Lloyd Price
  • 1959: Mr. Personality
  • 1960: Fantastic
  • 1960: Mr. Personality Sings the Blues
  • 1960: Mr. Personality’s Big 15
  • 1961: Cookin’Music-Music
  • 1981: This Is My Band
  • 1989:Lloyd Price : His Originals, Speciality
  • 1990: Greatest Hits, Pair
  • 1990: Walkin’ the Track, Speciality
  • 1990: Personality Plus, Speciality
  • 1992: Stagger Lee, Collectables
  • 1994: Lloyd Price sings his Big Ten, Curb
  • 1994: Vol. 2 : Heavy Dreams, Speciality
  • 1994: Greatest Hits : The Original ABC Paramount, MCA
  • 1995: Lawdy Miss Clawdy, Ace
  • 1998: Body with No Body, Moms
  • 1999: Mr Personality, Sba
  • 1999: The Exciting, Sba
  • 2002: Christmas Classics, Prestige
  • 2002: Millenium Collection, Universal
  • 2004: Classics : 1952-1953, Nad
  • 2005: Lawdy !, Fantasy
  • 2006: Speciality Profiles, Speciality
  • 2006: Great, Goldies
  • 2006: 16 Greatest Hits, Passport Audio

Singles that charted

  • 1952 «Lawdy Miss Clawdy» (#1 R&B)
  • 1952 «Oooh-Oooh-Oooh» (#4 R&B)
  • 1952 «Restless Heart» (#5 R&B) flip of above
  • 1953 «Ain’t It A Shame?» (#4 R&B)
  • 1953 «Tell Me Pretty Baby» (#8 R&B) flip of above
  • 1957 «Just Because» (#3 R&B/#29 Pop)
  • 1957 «Lonely Chair» (#88 Pop)
  • 1959 «Stagger Lee» (#1 R&B, #1 Pop, UK #7) (certified Gold)
  • 1959 «Where Were You (On Our Wedding Day?)» (#4 R&B/#23 Pop, UK #15)
  • 1959 «Personality» (#1 R&B/#2 Pop, UK #9) (certified Gold)
  • 1959 «I’m Gonna Get Married» (#1 R&B/#3 Pop, UK #23) (certified Gold)
  • 1959 «Three Little Pigs» (#15 R&B) flip of above
  • 1960 «Come Into My Heart» (#2 R&B/#20 Pop)
  • 1960 «Wont’cha Come Home» (#6 R&B/#43 Pop) flip of above
  • 1960 «Lady Luck» (#3 R&B/#14 Pop)
  • 1960 «Never Let Me Go» (#26 R&B/#82 Pop)
  • 1960 «No If’s – No And’s» (#16 R&B/#40 Pop)
  • 1960 «For Love» (#43 Pop)
  • 1960 «Question» (#5 R&B/#19 Pop)
  • 1960 «Just Call Me (And I’ll Understand)» (#79 Pop)
  • 1960 «Who Coulda’Told You (They Lied)» (#103 Pop)
  • 1961 «(You Better) Know What You’re Doin'» (#90 Pop)
  • 1961 «Mary and Man-O» (#110 Pop)
  • 1962 «Under Your Spell Again» (#123 Pop)
  • 1963 «Misty» (#11 R&B/#21 Pop)
  • 1964 «Billie Baby» (#84 Pop)
  • 1964 «I Love You (I Just Love You)» (#123 Pop)
  • 1964 «Amen» (#124 Pop)
  • 1965 «If I Had My Life To Live Over» (#107 Pop)
  • 1969 «Bad Conditions» (#21 R&B)
  • 1973 «Trying To Slip (Away)» (#32 R&B)
  • 1976 «What Did You Do With my Love» (#99 R&B)

Ένα σχόλιο στο Lloyd Price

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s