Marvin Gaye


Ο Πρίγκιπας της Motown, Marvin Gaye

Η συνεισφορά του στη soul γενικά και στον ήχο της Motown πιο συγκεκριμένα, τεράστια. Μπορούσε να τα κάνει όλα, τραγουδοποιός, παραγωγός, και μουσικός . Πάνω απ’ όλα όμως, ο Marvin Gaye διέθετε την κλασική R&B  φωνή. Ήταν οραματιστής, εμπνεύστηκε στην ολότητά τους albums που πήγαιναν ένα βήμα παραπέρα από τα μεμονωμένα κομμάτια, είτε επρόκειτο για τις πρώτες του συλλογές με μουσική από shows και κλασικά τραγούδια, είτε τα μετέπειτα θεματικά αριστουργήματα που έθιγαν την κοινωνικο-πολιτική κατάσταση γύρω του (What’s Going On?), τον ερωτισμό  (Let’s Get It On) ακόμη και το γάμο (Here, My Dear).

Στις αρχές της Motown, ο Gaye έπαιζε drums και πιάνο σε περιοδείες και στο studio για τους Miracles και τις Marvelettes. Έγραφε μόνος ή μαζί με άλλους τραγούδια για αυτόν ή άλλους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου και το “Dancing in the Street”, ένα κλασικό soul τραγούδι από τα ’60s που ερμηνεύθηκε από τη Martha and Vandellas. Ηχογράφησε διαφόρων ειδών στυλ, από μπαλάντες μέχρι οργισμένα, γρήγορα soul albums. Σε κάθε του βήμα, ο Gaye προστάτεψε  τη soul αυθεντία του, η οποία πήγαζε από τον ευάλωτο και φλογερό χαρακτήρα του. Είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά στην προσωπική του ζωή και η μουσική του προσέφερε την ανακούφιση που χρειαζόταν. Όπως σημείωσε ο βιογράφος David Ritz, “Μέσα από τη μουσική του, έβρισκε την κάθαρση. Τα τραγούδια του ήταν οι προσευχές του, ο διαλογισμός και οδηγός επιβίωσής του”.

Γεννήθηκε ως Marvin Pentz Gay (αργότερα θα προσέθετε το “e” στο επίθετό του) στις 2 Απριλίου του 1939, στο Washington D.C. Ο πατέρας του, αιδεσιμότατος Marvin Gay Sr., ηγείτο μίας μικρής θρησκευτικής ομάδας που συνδύαζε στοιχεία του Ορθόδοξου Ιουδαϊσμού και του δογματικού Χριστιανισμού. Η μητέρα ήταν νοικοκυρά, με μόνο της μέλημα να μεγαλώσει το Marvin και τα τέσσερα αδέρφια του. Ο Gaye έψαχνε αφορμή για να αποδράσει από τον αυστηρό  του πατέρα του και τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής στο ghetto, μέσα από τη μουσική. Το γούστο του στη μουσική διαμορφώθηκε από R&B καλλιτέχνες όπως Rudy West (των Five Keys), Clyde McPhatter (the Drifters), Ray Charles και Little Willie John . Μνημόνευε το “God Only Knows,” από τους Capris , ως το σημείο της μουσικής του αφύπνισης.

Το 1958 τα μέλη του πρώτου συγκροτήματος του Gaye ονόματι the Marquees, αντικατέστησαν τα αποχωρήσαντα  των Moonglows, του Harvey Fuqua. Ο τελευταίος του γνωρίζει τον Berry Gordy και κάπως έτσι ο Gaye καταλήγει στη Motown. Τόσο ο Gaye, όσο και ο Fuqua παντρεύτηκαν τις δύο αδερφές του Gordy (την Anna και τη Gwen, αντίστοιχα). Για τον Gaye, η ζωή στη Motown ήταν οικογενειακή υπόθεση, από κάθε άποψη και η συνεργασία του θα διαρκούσε για δύο δεκαετίες.

Αν και αρχικά φιλοδοξούσε να γίνει τραγουδιστής σε clubs και ονειρευόταν να γίνει ο “μαύρος Frank Sinatra”, o Gaye διέπρεψε στη Motown ως ο soul man που βρήκε αποδοχή από το νεαρό κοινό. Το 1962, έγραψε και ολοκλήρωσε την παραγωγή μίας σειράς επιτυχιών για τη Mary Wells που συμπεριλάμβαναν τα You Beat Me to the Punch και Two Lovers”. Η πρώτη του επιτυχία, κάτω από το δικό του όνομα ήρθε αργότερα την ίδια χρονιά, με το Stubborn Kind of Fellow.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο Gaye ανέβασε 40 δισκάκιατου στα pop singles charts, τόσο ως solo καλλιτέχνης, όσο και με ντουέτα με γυναίκες τραγουδίστριες, όπως τις Wells, Kim Weston, Tammi Terrell και Diana Ross. Η γκάμα του περιλάμβανε γρήγορα χορευτικά κομμάτια («Hitch Hike,” “Can I Get a Witness,” “Ill Be Doggone«) και πιο ρομαντικές μελωδίες, που ανέδειξαν τις φωνητικές ικανότητές τους ως τενόροςHow Sweet It Is to Be Loved by You,” “Too Busy Thinking About My Baby«). Ο Gaye πέτυχε το μεγάλο του θρίαμβο με  προκλητική, σχεδόν αμαρτωλή εκδοχή του I Heard It Through the Grapevine”, σε παραγωγή του από τον προσωπάρχη της Motown, Norman Whitfield. Η εκδοχή του Gaye φιγουράτε στα charts για 7 εβδομάδες, πούλησε 4 εκατομμύρια αντίτυπα και έγινε το μεγαλύτερο σε πωλήσεις single της Motown για τη δεκαετία των ‘60s. Με αυτά και με τ’ άλλα ο Gaye κέρδισε το παρατσούκλι “Πρίγκιπας της Motown.

Από το 1967 μέχρι το 1969 ο Marvin Gaye και η Tammi Terrell βασίλευαν ως το απόλυτο και πιο καυτό ντουέτο της R&B, κυκλοφορώντας τη μία επιτυχία μετά την άλλη, με στιχουργούς και παραγωγούς την ομάδα των Nick Ashford και Valerie Simpson. Από το σύνολο των επιτυχιών ξεχώριζαν τα “Ain’t No Mountain High Enough” και “If I Could Build My Whole World Around You”. Δυστυχώς, η Terrell κατέρρευσε στην αγκαλιά του Gaye κατά τη διάρκεια μίας παράστασης το 1967, στη Virginia. Τρία χρόνια και οκτώ εγχειρήσεις μετά, πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο, με το συντετριμμένο Gaye να δηλώνει, “Ένιωσα κατά κάποιον τρόπο, ότι πέθανα κι εγώ μαζί της”. Ο Gaye, που θεωρούσε τον εαυτό του περισσότερο ως καλλιτέχνη του studio αντί performer, μετά το χαμό της Terrell, έκανε πέντε ολόκληρα χρόνια για να ξανανέβει στη σκηνή.

Στη συνέχεια επανεφηύρε τον καλλιτεχνικό του εαυτό και επιβλήθηκε σε τέτοιο βαθμό που αυτός και ο Stevie Wonder έγιναν οι πρώτοι καλλιτέχνες της Motown, που απολάμβαναν πλήρη και πραγματική αυτονομία. Η μαγεία του Gaye κορυφώθηκε το 1971, με το What’s Going On -ένα φιλόδοξο, σχεδόν οπερετικό θεματικό album-, που έθιγε σε βάθος θέματα όπως το Vietnam, τα ναρκωτικά, την ανισότητα, την οικονομία και το περιβάλλον, με ένα αέρινο και ατμοσφαιρικό , ηχητικό φόντο που βασιζόταν σε jazz, pop και κλασικές φόρμες. Ο Gaye αναφερόταν στο album ως ένα “θεόσταλτο δώρο”. Η πνευματική διάσταση του  album εκφράστηκε καλύτερα με τις σημειώσεις στο εσωτερικό του δίσκου: “Πρέπει να βρούμε τον Κύριο. Επιτρέψτε του, να μας επηρεάσει. Εννοώ, τι άλλα όπλα διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του μίσους και του κακού;”

Το 1994, το βρετανικό περιοδικό Q έγραψε ότι το Whats Going On “προσέθεσε στη μουσική soul, ότι προσέθεσε το Blonde on Blonde (του Bob Dylan) και το Sgt. Pepper (των Beatles) στη rock”. Το 2000, ο συνεργάτης του από τη Motown, Smokey Robinson σχολίασε, “Το What’s Going On είναι το αγαπημένο μου album όλων των εποχών. Κάτι παραπάνω από αυτό, είναι το καλύτερο album όλων των εποχών”. Εκτός από το να επανακαθιερώσει την αξιοπιστία της Motown, στρέφοντάς την σε μία νοοτροπία που έδινε βάρος στα albums αντί στα singles, το What’s Going On προσέφερε και τρία ισχυρά και πολιτικά δυνατά hit singles: Inner City Blues”, “Mercy Mercy Me (The Ecology)” και το ομώνυμο του album. Μετά από αυτή την ανεπανάληπτη δουλειά, ο Gaye κυκλοφόρησε και άλλα αριστουργήματα, συμπεριλαμβανομένου το αισθησιακό και ερωτικό Lets Get It On και το Here, My Dear, που έθιγε τον κατεστραμμένο του γάμο με την αδερφή του ιδιοκτήτη της Motown, Anna Gordy.

Μετά από 20 χρόνια στην εταιρεία Motown, ο Gaye μετακομίζει στην Columbia, όπου και επανακάμπτει με το Midnight Love (1982) και το Sexual Healing (#1 R&B, #3 pop). Όπως και οι περισσότερες μεταγενέστερες δουλειές του Gaye, έτσι και αυτή αναζητούσε το πάντρεμα μεταξύ του αισθησιακού με το πνευματικό. Παρά τη δημοτικότητά του, τόσο στα charts, όσο και ως live performer, ο Gaye αντιμετώπιζε προβλήματα με τα ναρκωτικά και είχε τάσεις κατάθλιψης και αυτοκτονίας. Μετακομίζει στο σπίτι των γονιών του, όπου συχνά καβγαδίζει με τον πατέρα του, όπως συνήθιζε και στην προβληματική εφηβεία του.

Την 1η Απριλίου του 1984, πρωί Κυριακής και μία μέρα πριν κλείσει τα σαράντα, ο Marvin Gaye πυροβολείται θανατηφόρα από τον πατέρα του, μετά από έναν άγριο τσακωμό μαζί του. Μετά από την κηδεία του, γεμάτη από μουσικούς αστέρες, οι στάχτες τους διασκορπίστηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό. H μουσική του όμως συνεχίζει να γεμίζει τις καρδιές μας.

Πηγή: Rock & Roll Hall Of Fame

Δισκογραφία (Allmusic.com)

Albums

1961 The Soulful Moods of Marvin Gaye Motown
1963 That Stubborn Kinda Fellow Motown
1963 On Stage Recorded Live Motown
1964 When I’m Alone I Cry Motown
1964 Together Motown
1964 Hello Broadway Motown
1965 A Tribute to the Great Nat King Cole Universal Special Products
1966 Moods of Marvin Gaye Motown
1966 Take Two Universal Japan
1966 Marvin Gaye and Kim Weston Motown
1968 I Heard It Through the Grapevine! Motown
1969 M.P.G. Motown
1970 That’s the Way Love Is Motown
1971 What’s Going On Motown
1972 Trouble Man Motown
1973 Let’s Get It On Pazzazz
1973 Diana & Marvin Motown
1974 Live! Motown
1976 I Want You Motown
1977 Live at the London Palladium Motown
1978 Here, My Dear Motown
1979 Love Man [Withdrawn] Motown
1981 In Our Lifetime Motown
1982 Midnight Love Columbia/Legacy
1985 Dream of a Lifetime Columbia
2001 On Tour [live] Town Sound
In Concert [Prestige] [live] Prestige Elite
Recorded Live on Stage Universal Japan

Singles

1966 Marvin Gaye [Motown] Motown
1967 Originals from Marvin Gaye Motown
1990 My Last Chance Motown
1993 Got to Give It Up [Unidisc] Unidisc
1996 Piece of Clay Reprise
1996 Got to Give It Up [Classic Wax] Classic Wax
1997 Sexual Healing [Single] Sony Music Distribution
1999 Sexual Healing Lifetime (import – UK)
2004 The Lord’s Prayer CVI
2004 The Lord’s Prayer CVI
2007 Sexual Healing [Ringle] Sony Music Distribution
2007 #1’s [International Version] Universal Distribution
2007 Lost & Found: Marvin Gaye Universal Distribution
2008 Let’s Get It on Hit Pac Universal Distribution
Got to Give It Up/Get Down Tonight Unidisc
Sexual Healing/It’s Madness/My Oldgol
Sexual Healing/My Love Is Waiting Oldgol
Sexual Healing/Rock It Unidisc

4 σχόλια στο Marvin Gaye

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s