Soul Styles


Τα διαφορετικά ρεύματα και ήχοι της soul οφείλονται στις τοπικές διαφορές των πόλεων στις οποίες εξελίχθηκε αυτή η μουσική. Έτσι τουλάχιστον στο παρελθόν και όσο η παραγωγή ήταν ακμαία, το κάθε είδος έχει και διαφορετική γεωγραφική προέλευση, αφού και η κάθε πόλη έχει τη δική της δισκογραφική εταιρεία. Όσο πλησιάζουμε στο σήμερα παρατηρούμε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές ως προς την προέλευση αλλά ως προς την πρόσμιξη με άλλα είδη της μαύρης μουσικής.

Μερικά λοιπόν από τα σημαντικότερα ρεύματα της soul μουσικής είναι:

Detroit (Motown) Soul

Η soul του Detroit θεωρείται ιδιαίτερα ρυθμική και με επιρροές από gospel. Ονομάζεται και ως Motown soul λόγω της κυριαρχικής παρουσίας της ομώνυμης δισκογραφικής του Berry Gordy, που υπήρξε η μεγαλύτερη ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία της δεκαετία του ’60. Το σίγουρο είναι ότι ο εξευγενισμένος ήχος της Motown συμπεριλαμβάνει παλαμάκια, δυνατό μπάσο, αρκετά βιολιά και κουδουνάκια. Η μόνιμη ορχήστρα της Motown Records ονομαζόταν  The Funk Brothers.

Κλασσικό παράδειγμα της καλογυαλισμένης Motown το Please Mr Postman – The Marvelletes

Deep soul & Southern Soul

Οι όροι deep soul και southern soul γενικά αναφέρονται σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό στυλ που συνδυάζει της ενέργεια του R&B με τις δονήσεις της νοτιο-αμερικάνικης gospel μουσικής. Η Stax Records με έδρα το Memphis στο Tennessee καλλιέργησε έναν ξεχωριστό ήχο, που επέμεινε στο να σπρώχνει προς τα πίσω τα φωνητικά, να χρησιμοποιεί  ζωηρά πνευστά αντί για δεύτερα φωνητικά και να παίζει γενικά σε πιο χαμηλές συχνότητες. Η πλειοψηφία των δίσκων της Stax υποστηρίχθηκαν από τις μόνιμες ορχήστρες τις εταιρείας που δεν ήταν άλλες από τις περίφημες Booker T and the M.G.’s (με τους Booker T. Jones, Steve Cropper, Duck Dunn και Al Jackson) και the Memphis Horns (τους αποστάτες μουσικούς πνευστών από το συγκρότημα March-Keys).

Χαρακτηριστικό κομμάτι του ήχου που επικράτησε ως southern soul το Walk the Dog – Rufus Thomas

Memphis Soul

Το στυλ της soul που ηχογραφήθηκε στο Memphis και που παράχθηκε τα ’60s και ’70s από τη Stax και τη Hi Records είναι αισθησιακό και πιο βαθύ. Εδώ έχουμε μελαγχολικά και μελωδικά πνευστά, εκκλησιαστικά όργανα, μπάσο και κρουστά όπως ακούγονται σε ηχογραφήσεις του Al Green και Booker T. & the M.G.’s. Η μόνιμη μπάντα της Hi Records, Hi Rhythm Section και ο παραγωγός Willie Mitchell καθιέρωσαν ένα πιο ορμητικό ύφος στη soul με πολλές επιτυχίες τα ’70s.

Ένας από τους βασικούε εκπροσώπους όπως προαναφέραμε Al Green – Tired Of Being Alone

New Orleans Soul

Ο ήχος αυτού του είδους έρχεται απευθείας από την εποχή του rhythm & blues, δίνοντας έμφαση στο πιάνο και τα πνευστά και στις αντιθέσεις της χαρούμενης μουσικής και των μελαγχολικών στίχων. Ο πρωτεργάτης και αρχιτέκτονας της  New Orleans soul είναι ο στιχουργός και παραγωγός Allen Toussaint. Παρόλο που οι δισκογραφικές εταιρείες εξαφανίστηκαν από τη Νέα Ορλεάνη κατά τα μέσα των ’60s, παραγωγοί συνέχισαν να ηχογραφούν καλλιτέχνες από αυτή την περιοχή για λογαριασμό άλλων εταιρειών με βάση τη Νέα Υόρκη και Los Angeles.

Κορυφαία ερμηνεύτρια και δίκαια με τον τίτλο the Soul Queen of New Orleansl η Irma Thomas – I Wish Someone Would Care

Chicago Soul

Το ρεύμα του Chicago σε γενικές γραμμές επηρεαζόταν από έναν ελαφρύ ήχο επηρεασμένο από gospel, αλλά επειδή η συγκεκριμένη πόλη έβριθε από δισκογραφικές εταιρείες δεν υπήρχε μεγάλη ομοιομορφία στις ηχογραφήσεις της εποχής, ώστε να είναι τόσο ξεχωριστός ο ήχος όσο ήταν άλλβν πόλεων. Η Vee Jay Records, που άντεξε μέχρι το 1966, κυκλοφόρησε δουλειές των Jerry Butler, Betty Everett, Dee Clark και Gene Chandler. Η θρυλική Chess Records, που ήταν κυρίως εταιρεία με εξειδίκευση στα blues και rock and roll , έκανε πολλές επιτυχίες για καλλιτέχνες – ογκόλιθους του είδους. Ο Mayfield άλλωστε δεν έκανε επιτυχίες μόνο με το συγκρότημά του, The Impressions, αλλά έγραψε αναρίθμητες για καλλιτέχνες του Chicago και έκανε και δικές του παραγωγές για τα δικά του labels για τα συγκροτήματα The Fascinations και the Five Stairsteps.

Philadelphia Soul

Βασίστηκε αρχικά στη δισκογραφική Philadelphia International, ο ήχος της Philadelphia soul (ή αλλιώς και Philly soul) ξεχώριζε με τις πλούσιες ενορχηστρώσεις και φωνητικά στυλ doo-wop. Οι στιχουργοί και παραγωγοί Thom Bell και Kenneth Gamble & Leon Huff θεωρούνται ως οι θεμελιωτές της Philly soul και χαρακτηριστικά συγκροτήματα είναι οι Delfonics, The Stylistics κ.α.

Ένα μικρό δείγμα και από εκεί The Delfonics – Didn’t I Blow Your Mind This Time

Psychedelic Soul

Και το ψυχεδελικό rock αναμιγνύεται με τη soul για να έχουμε το αποτέλεσμα αυτού του στυλ προς τα τέλη της δεκαετίας των 60s. Αυτό το είδος έστρωσε και το ρυθμικό δρόμο για τη funk.

Blue-eyed Soul

Η Blue-eyed soul χρησιμοποιείται ως όρος για να περιγράψει το R&B ή τη soul που έπαιζαν οι λευκοί. Δεν αποτελεί ξεχωριστό είδος μουσικής και το νόημά της άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου. Πρωτοεμφανίστηκε ως όρος κατά τα μέσα των ’60s, όταν δηλαδή λευκοί καλλιτέχνες της soul και του R&B κυκλοφορούσαν παραγωγές από τη Motown Records και τη Stax Records. Χρησιμοποιήθηκε και κατά τα ’70s and ’80s, ειδικά από τους φίλους μας τους Βρετανούς για να περιγράψουν μία νέα γενιά τραγουδιστών που υιοθέτησε στοιχεία από τις δύο προαναφερόμενες δισκογραφικές. Σε μικρότερη έκταση, χαρακτήρισε τραγουδιστές και μουσικά είδη που επηρεάστηκαν από τη soul.

Εδώ θα μπορούσε να κολλήσει και η απολαυστική εκτέλεση λόγω των χορευτικών κυρίως:

British Soul

Η soul επηρέασε σημαντικά και τη Βρετανική pop σκηνή των ’60s, αναφέροντας ίσως την πιο σημαντική δηλαδή τους Beatles. Δεν ξεχνάμε επίσης Dusty Springfield και τον Tom Jones. Ένα σαφές και ξεχωριστό είδος παρ’ όλ’ αυτά προκύπτει στη Βρετανική soul σκηνή τα ’80s όταν αρκετοί καλλιτέχνες όπως George Michael, Sade, Simply Red, Lisa Stansfield και οι Soul II Soul έκαναν τεράστιες εμπορικές επιτυχίες. Η δημοτικότητα των Βρετανών καλλιτεχνών στις ΗΠΑ, με κύριους εκπρόσωπους την Amy Winehouse, Estelle, Joss Stone και Leona Lewis οδηγεί κάποιους κριτικούς στο να μιλάμε για τρίτο British Invasion ή soul invasion κατά τα ’00s.

Μία από τις καλύτερες φωνές τις τελευταίας δεκαετίας με την ποιότητα των παλιών καλών soul sisters & brothers είναι αδιαπραγμάτευτα η Amy Winehouse (live το Valerie)

Neo Soul

Να περάσουμε τώρα στις δικές μας εποχές που το marketing είναι καθιερωμένη επιστήμη. Η neo soul είναι μία φρασούλα στελέχους δισκογραφικής εταιρείας, του Kedar Massenburg, για να περιγράψει ένα μίγμα ’70s soul φωνητικών και ενορχήστρωση από το σύγχρονο R&B και hip hop. Το στυλ αναπτύχθηκε από τις αρχές μέχρι τα μέσα των ’90s.

Nu -Jazz and soulful electronica

Εδώ έχουμε είδη ηλεκτρονικής μουσικής και καλλιτέχνες (κυρίως djs) που έχουν βαθύτατα επηρεαστεί από τη soul (αλλά δεν τους φαίνεται). Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η house, το drum n bass και το UK garage.

Ένα πάντως από τα πρώτα δείγματα και θρύλος για τη house μουσική και τους ντισκόβιους είναι η θέα Donna Summer με το I Feel Love

Advertisements

3 σκέψεις σχετικά με το “Soul Styles”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s